Haar afscheid bereid ik samen met haar zonen voor. Uit hun verhalen komt het beeld naar voren van een lieve, zorgzame vrouw met een groot moederinstinct. Ze stond altijd voor anderen klaar, wilde dat iedereen het goed had. Met reuze veel pit, maar met een duidelijk zachte Limburgse afkomst. Ze had smaak, was altijd goed gekleed en netjes verzorgd.
Passie voor koken en bakken
Hun moeder hield van koken. Ze kookte graag uitgebreid voor haar gezin. In een handomdraai zette ze iets lekkers op tafel. Ze kon veel afwisselende gerechten maken, met smakelijke details en lekkere kruiden. Ieder gezinslid had een vast plekje aan tafel. Ze vond het belangrijk dat iedereen het goed en gezellig had. Zelfs hulp bij het afruimen en afwassen werd door haar niet toegestaan. Haar kinderen, familie en vrienden hebben fijne herinneringen aan deze momenten aan de keukentafel.
Ze was ook dol op allerlei koek en gebak. Regelmatig bakte ze die zelf. De heerlijke geur ervan herinneren ze zich nog goed. Ze nam in alles wat ze deed het bourgondische fijne Limburgse gevoel mee.
Persoonlijk symbool
Als professioneel ritueelbegeleider vertaal ik verhalen en gevoelens op een respectvolle en liefdevolle wijze. Ik ga op zoek naar de essentie, de rode draad. Daarbij maak ik gebruik van een persoonlijk symbool dat bij de overledene past. We bespreken wat kenmerkend is voor de overledene en waarin anderen om haar heen ook herkenning vinden. Bij ieder symbool is het belangrijk dit op een goede wijze te duiden en zo diepgang te geven aan het afscheid. Ook tilt het het persoonlijke naar een meer universeel niveau.
Een sjaal?
In het geval van deze familie gaat onze aandacht eerst uit naar de mooie sjaals die hun moeder altijd droeg. Ze had ze in alle kleuren, passend bij haar kleding. Ze kunnen symbool staan voor warmte en kleur en iets zeggen over haar karakter. Het idee is een van haar sjaals bij haar neer te leggen. Toch zien de zoons daarvan af.
Limburgse vlaai
Voor mij komt vooral haar liefde en zorgzaamheid naar voren. Concreet dat zij van koken en bakken hield. Het genoegen dat zij beleefde aan het samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje. Dit werk ik dan ook uit in mijn slotoverweging, waarin ik een boodschap meegeef. Zo krijgt de Limburgse vlaai na afloop van de dienst speciale aandacht.
De boodschap die het rond maakt
In mijn overweging benadruk ik de waarde van samenzijn, genieten van elkaars gezelschap en het delen van de maaltijd. Een gelegenheid om verbondenheid te ervaren.
“Gezelligheid kent geen tijd. Samen eten, met aandacht proeven en genieten van de gerechten én elkaars gezelschap. Wezenlijke dingen in een mensenleven, in haar leven. Dat is wat zij ons voorleefde en wat wij meenemen de toekomst tegemoet. Zo zal de heerlijke geur van versgebakken cake net uit de oven ons weer aan haar herinneren. Zij zal altijd een speciaal plekje houden in ons hart, zoals wij een eigen plekje hadden bij haar.”
Proef deze met aandacht
Daarop nodig ik de aanwezigen uit voor een informeel samenzijn in de lounge. En ik besluit met de volgende woorden: “Natuurlijk is er dan, passend bij haar en bij haar passie voor koken en bakken Limburgse vlaai. Proef deze met aandacht en geniet ervan. Want daarmee deed je haar altijd een groot plezier. In gedachten zijn we dan bij Eef en aan wat zij voor u of voor jou betekende.”
Delen van warme herinneringen
Tijdens het samenzijn na afloop van de afscheidsdienst valt het me op dat er met extra aandacht word genoten van de taart en dat het uitnodigt tot het ophalen van warme herinneringen.
Levenswending
Wil jij graag mijn begeleiding bij de inhoudelijke invulling van een mooi en persoonlijk afscheid, waarin de essentie van het leven van de overledene met aandacht, diepgang en passende symboliek in het licht wordt gezet? Neem dan contact met mij op: tel. 06-29078056 of karin@levenswending.nl. Voor meer informatie zie www.levenswending.nl