‘Wij vinden het fijn als u één onverpakte losse gekleurde bloem meeneemt.’
Zo staat het op zijn rouwkaart. Wanneer ik de familie spreek, blijkt dat zowel de dochter als de schoondochter bloemist zijn. Zij hebben een hoge standaard wat betreft de uitvoering van een boeket. Ze maken het rouwboeket voor op zijn kist dan ook zelf. Hun wens is dat de genodigden geen rouwboeket kopen, maar één bloem meenemen. Het lijkt hen mooi als bij de laatste groet de bloemen in een kring op de grond om hem heen worden gelegd. Na afloop willen ze van die bloemen mooie boeketjes maken.
Een kring van zachtroze rozenblaadjes
Ook ik neem een gekleurde bloem mee naar deze uitvaart waarin ik voorga. Voor aanvang van de afscheidsdienst strooit de familie zachtroze rozenblaadjes in een cirkel rondom de kist. Die komen van rozen die uitbundig in hun tuin staan te bloeien. Er stijgt een vleugje rozengeur uit op. De meegenomen losse bloemen zullen op dit rozenbedje worden neergelegd.
Met aandacht kijken naar een bloem
Het zelfgemaakte bloemstuk op de kist is een feest aan kleuren.
In mijn welkomstwoorden benoem ik uiteraard wie dit hebben gemaakt. Omdat de gasten tijdens de hele dienst hun bloem bij zich houden, besluit ik daar aandacht aan te besteden. Ik benoem de meegenomen bloemen, gekocht bij de bloemist of misschien wel geplukt in het veld, waar nu de bloemen zomers bloeien. “Bloemen in heldere of zachte kleuren, in allerlei vormen, in grote verscheidenheid.
Zoals ook H. een man was met veel verschillende facetten.” En ik vervolg: “Kijk, met hem in gedachten, met zijn oog voor detail, nog eens goed en met aandacht naar uw bloem … U mag hem tijdens deze afscheidsdienst nog even bij u houden, vasthouden. Straks aan het einde van deze dienst kunt u de bloem als een laatste groet bij hem neerleggen, loslaten.”
Een bloemengroet
Dan is het moment aangebroken om afscheid te nemen, de laatste groet, een bloemengroet. Ik rond af met de volgende woorden: “U kunt uw bloem in een cirkel op de grond om hem heen leggen. Een cirkel van kleur en liefde, dat verwijst naar de kringloop van de seizoenen, de cirkel van het leven. Een draad van liefde, die wij vast blijven houden over de dood heen. Zijn leven is rond, maar zoals hij het zag en wist, hij leeft voort. De bloemen hier straks neergelegd maken onze liefde voor hem kleurrijk zichtbaar. Hij is, en wordt vandaag in Liefde losgelaten.”
Als de slotmuziek klinkt, leg ik mijn bloem op de rozenblaadjes neer. De genodigden komen onder begeleiding van de uitvaartbegeleidster naar voren en leggen ook hun bloem neer. De bloemencirkel die ontstaat is werkelijk prachtig en helemaal zoals de familie dat voor ogen had.
Het nagesprek
Een maand na het afscheid bel ik met zijn vrouw om nog even na te praten. Ze vond de dienst echt prachtig. Ze kijkt er goed op terug en ik paste er heel goed bij. Ze benoemt hoe bijzonder ze het vond de rozenblaadjes te ruiken en hoe mooi ze het vond dat ik als eerste een bloem neerlegde. Dit is haar dus opgevallen, het raakt me.
Bewuste keuzes
Meer is vaak minder, zo leerde ik ooit van de bloemenvrouw op mijn vorige werkplek. Laat bloemen, een bloemstuk tot zijn recht komen.
Zelf heb ik gemengde gevoelens bij een overdaad soms aan bloemstukken, die maar zo kort gezien worden. Ik denk dan aan het gif dat er op gespoten is, het vervoer per vliegtuig, vaak uit Afrika. Helaas zijn er nog maar weinig biologische bloemen te koop, maar het zou al schelen als er meer bloemen of takken van het seizoen gekozen zouden worden. Het idee van de familie sprak me daarom zeer aan. Bij Bloemkracht8 in Utrecht kun je een biologisch rouwboeket bestellen of eventueel zelf maken.
Levenswending
Wil jij ook graag inhoudelijk begeleiding bij het vormgeven van een persoonlijke afscheidsbijeenkomst? Ik denk graag met je mee, schrijf desgewenst een levensschets en verbindende teksten en kan voorgaan in de dienst. Jullie wensen en die van de overledene dienen daarbij als uitgangspunt. Voor meer informatie zie www.levenswending.nl. Je kunt contact met mij opnemen via tel. 06-29078056