Vanwege mijn werk kom ik regelmatig bij een crematorium of begraafplaats. Nu is dat niet direct de plek waar je graag wilt zijn, maar eens komt het moment dat er gekozen moet worden. Wil je begraven worden, dan kan dat op een begraafplaats of tegenwoordig ook op een natuurbegraafplaats. Een laatste rustplaats in de natuur vind ik een mooie gedachte.
Wil je gecremeerd worden dan heb je keuze uit verschillende crematoria. In dit blog deel ik enkele ervaringen met locaties bij mij in de regio Midden-Nederland.
Tiel
Tijdens mijn opleiding voor ritueelbegeleider had ik een stagebegeleidster in de Betuwe. Als stageopdracht moest ik haar observeren tijdens een afscheidsdienst. Die vond plaats in het destijds nieuwe crematorium De Linge in Tiel. Gelukkig had ze mij verteld hoe ik daar het beste kon komen. Het crematorium ligt aan het einde van een rustig weggetje, omgeven door velden, met in de verte een bedrijventerrein. Het gebouw oogt licht, met de frisse DELA huisstijl met lichtgroene banken. Van binnen is het een overzichtelijk gebouw, elders kan ik nog weleens lopen dwalen door alle gangen naar verschillende deuren. Vanuit het gebouw heb je uitzicht op een grote vijver.
Wat mij vooral opviel was de welgemeende hartelijkheid en servicegerichtheid van de medewerkers. Ik vind het fijn hier te spreken, de inrichting van de aula is prettig, met voor mij een bankje aan de zijkant, in de buurt van het spreekgestoelte.
Bilthoven
De eerste keer dat ik mocht voorgaan bij een crematie was bij crematorium Den en Rust in Bilthoven. Dit crematorium is bij veel mensen bekend vanwege het oude beukenlaantje, dat elk seizoen anders kleurt, waarop je uitkijkt tijdens het afscheid. Het is rustig gelegen in een bosrijk gebied. Ondanks dat het mijn eerste uitvaart was, voelde ik me heel rustig. Na de fijne reacties na afloop wist ik dat dit werk echt bij mij past.
Onlangs is dit crematorium grondig verbouwd en aangepast aan de eisen van deze tijd. De ontvangstruime is vergroot en nu veel sfeervoller. Er zijn zonnepanelen op het dak gekomen en de gasoven is vervangen door twee elektrische crematieovens.
Tijdens een voorlichtingsmiddag met een boswachter van het Utrechts Landschap wandelde ik over de natuurbegraafplaats bij Den en Rust. Hier blijft het boskarakter behouden. De graven worden gemarkeerd met een eenvoudig grafgedenksteen. Er is één pad aangelegd dat door het bosperceel slingert. Graven blijven voor altijd onaangeroerd. Het is een vredige plek in het bos.
Amersfoort
Crematorium Amersfoort, begraafplaats Rusthof en Maranatha liggen eveneens in een bosrijke omgeving. De entree en het parkeerterrein hebben een paar jaar geleden een natuurlijke uitstraling gekregen met mooie borders en struiken. De naaldbomen zorgen het hele jaar door voor een groene begraafplaats en de loofbomen kleuren met de seizoenen mee. Wanneer ik naast de uitvaartbegeleider voor de kist uitloop naar het graf, ben ik me altijd bewust van de mooie stille sfeer.
De Torenzaal in het crematorium is een ruimte, ontworpen in de stijl van Dudok. Er staat een imposant kerkorgel. Ik mocht er spreken tijdens een afscheid van een uit Zweden afkomstige vrouw. Op de Zweedse welkomstwoorden had ik goed geoefend.
Vaker kom ik in de grote Lichtzaal, met zijn moderne inrichting en mooie akoestiek. Ik heb hier samen met mijn gitarist gezongen. Vanuit de aula kun je je dierbare overledene begeleiden naar het pleintje voor de crematieruimte.
Zeist
Gemeentelijke begraafplaats en crematorium Bosrust in Zeist ligt in een parkbos. Een grote raampartij in de aula zorgt voor een mooi uitzicht op de groene parkachtige omgeving. De begraafplaats in het groen is een vredige plek. Het crematorium is in het voorjaar van 2020 gereed gekomen. Bij de renovatie van het gebouw zijn energiebesparende maatregelen genomen, waaronder een elektrische oven. In de toekomst wordt er mogelijk nog natuurbegraven aan toegevoegd.
Beesd
Begin 2020 is in Beesd crematorium ‘t Lief geopend. Het ligt langs de A2 tussen Den Bosch en Utrecht. Dit kleinschalige crematorium bestaat uit twee gebouwen die gescheiden worden door een waterpartij. ‘t Lief behoort tot het eerste crematorium dat op het gebied van energie volledig zelfvoorzienend is. Van binnen heeft het een fijne natuurlijke sfeer met veel hout en groene planten voor de ramen. Ontvangst, ceremonie en condoleance vinden in één ruimte plaats. Wanneer de familie zelf spreekt, zit ik op de kussens in de vensterbank en houdt vanaf die plek contact met de gasten en de medewerker die de muziek verzorgt. Al een aantal keren mocht ik via de brug naar de sfeervolle crematieruimte lopen. Een passende symboliek. Er staat een glanzend groene elektrische crematieoven.
Utrecht
Crematorium Domstede is enkele jaren geleden gebouwd in Utrecht. Het moderne crematorium ligt dichtbij de afrit van de A2. Onlangs mocht ik er een intiem afscheid begeleiden in één van de gezinskamers.
Levenswending ritueelbegeleiding
Uiteraard zijn er nog meer mogelijkheden wat betreft locaties voor een afscheid. Crematoria en (natuur)begraafplaatsen hebben van tijd tot tijd open dagen of voorlichtingsmiddagen. Praat erover met je naasten. Je kunt je wensen vastleggen in een eigen document of een (digitaal) wensenboekje van een uitvaartonderneming.
Vind je het een fijn idee om alvast de inhoud van de afscheidsbijeenkomst te bespreken, dan kun je met mij contact opnemen. Je kunt vrijblijvend met mij kennismaken. Mijn telefoonnummer is 06-29078056 of per mail karin@levenswending.nl.