Voor de bloemen bij het afscheid van hun dierbare koos de familie voor een bloemenband. Dit is een op maat genaaide rouwband, die kan worden aangebracht op een open of gesloten kist of mand. Terwijl bij aanvang van de afscheidsdienst de muziek klonk, kwamen alle genodigden binnen en staken hun meegebracht bloem in de bloemenband. Het was prachtig om te zien. Al die bloemen in verschillende kleuren die hun band met de overledene symboliseerde.
Na afloop van de afscheidsdienst werd de kist met de fleurige bloemenband op een zwarte rouwkoets door zijn kinderen en kleinkinderen naar het graf gereden. De nevelige mist tussen de bomen versterkte de serene sfeer. Het was een wonderschoon beeld. Na mijn laatste woorden daalde de kist met de bloemen in het graf.
Een onverpakte bloem
Op de rouwkaart stond aangegeven dat de familie het fijn vond als ieder een onverpakte bloem zou meenemen. In mijn welkomstwoorden benoemde ik de zorg en aandacht die alle mensen hadden besteed aan het uitzoeken van die ene bloem. Een troostrijke laatste gezamenlijk groet én omhelzing van kleurige bloemen.
Jantine Kraaijeveld
Jantine Kraaijeveld is uitvinder van de Bloemenband ©®.Zij is een kunstenares en maakt kostuums voor theatervoorstellingen. En toen kwam Covid. Ze bedacht per ongeluk voor haar allerbeste vriend die was overleden een product en dat bleek heel waardevol te zijn voor de uitvaartwereld. Zijn vrouw zei iedere keer als er werd aangebeld en er weer zo’n prachtig boeket kwam, die zijn toch voor hem. Jantine dacht, hij moet ze gewoon meekrijgen, maar hoe ga je dat doen? Toen dacht ze aan de band met hem, bloemen van iedereen, bloemenband, zo simpel was het.
Duurzaam en natuurlijk alternatief
De bloemenband bleek een goede oplossing voor al die losse bloemen die van de kist afrollen als de kist verplaatst wordt. De boeketten die bloemisten kunnen maken worden later op een gedenkplek gelegd en dat vinden mensen ook in duurzaamheid niet meer zo’n heel erg mooi idee. Dat die bloemen die je dan speciaal hebt besteld, niet mee mogen in het graf. Omdat er oase aan zit of ijzerdraad. Met het oog op de belasting op het milieu (bestrijdingsmiddelen, vervoer per vliegtuig) heeft het meenemen van een enkele losse bloem ook zeker mijn voorkeur.
De bloemenband is een volledig natuurlijk product. Als er begraven wordt op een natuurbegraafplaats naait Jantine hem zelfs helemaal met katoenen garen. Het allerlaatste beeld wat je dan hebt is zo’n ogentroost. Die laatste omhelzing van al die mensen die één bloem hebben achterlaten, om die overledene heen. Zo’n mooi plaatje dat je die fysieke aanwezigheid van iedereen ziet. Vormgegeven in een bloem. Een heel mooi ritueel.
Voor meer informatie zie www.bloemenband.nl