Op 21 juli 2007 wandelde ik met mijn vader door ons geliefde Zuid-Limburg, niet wetend dat dit de laatste keer zou zijn. Hij overleed een jaar later in juli 2008. De foto’s van onze wandeling plakte ik in mijn fotoalbum, maar zette er niet de exacte plaats bij. Na het nodige speurwerk door de jaren heen wist uiteindelijk de plaatselijke VVV mij dankzij mijn foto’s te vertellen welk bijzonder gehuchtje mijn vader mij destijds had laten zien. Hij had een neus voor mooie plekjes!
Terstraten
Terstraten (bovengehucht bij Nuth) is in 1969 aangewezen als beschermd dorpsgezicht, vanwege de vele goed bewaarde vakwerkboerderijen en spekhuizen uit de 17e eeuw. De andere foto’s van onze wandeling maakte ik bij de Eyserbeek en met het uitzicht op Wahlwiller. De precieze plekken heb ik nog niet teruggevonden. De zoektocht gaat dus door.
Mijn vroege jeugd
Al vanaf mijn vroege jeugd gingen wij als gezin naar Zuid-Limburg. De eerste keer logeerden we in de karakteristieke vakwerkboerderij Hoeve de Plei in Mechelen. Dit heuvelachtige landschap, zo anders dan wat ik kende, maakte diepe indruk op mij als kind. Ook mijn ouders genoten van dit buitenlands aandoende stukje Nederland met zijn kronkelende beken, voorjaarsbloeiers en hellingbossen. In de verschillende plaatjes kochten we schildjes, die de schoenmaker op onze wandelstok spijkerde.
Verjaardag in Eperheide
Mijn 6e verjaardag vierden we in een pension in Eperheide, ook in zo’n mooie vakwerkboerderij. Mijn opa en oma uit Haarlem kwamen die dag zelfs op bezoek!
In de jaren daarna ontdekten we de pareltjes in Zuid-Limburg. Zo was het Savelsbos, een smalle gordel van hellingbossen oostelijk van Maastricht, favoriet in het vroege voorjaar, als bosanemonen de bosbodem bedekken en de hoogstamfruitbomen in bloei staan. Evenals wandelingen door het Geuldal met zijn populieren vol maretakken en langs het dartelende riviertje de Gulp.
Kamperen in het zuidelijkste puntje
Later, toen ik zelf een gezin had, werd de traditie voortgezet. Jarenlang kampeerden we eind april, begin mei op camping de Cottesserhoeve, waar je zo België in wandelt. Er zijn prachtige holle wegen met dassenburchten en bloemen, de oude Bellet hoogstamboomgaard, hagen, oude bomen, wegkruizen, mooie dalen en vergezichten. In de loop der jaren heb ik de meeste paadjes wel bewandeld.
Herberg De Smidse
Uiteindelijk werd de gezellige ‘bergschoen en rugzakvriendelijke’ Herberg De Smidse in Epen, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, ons vaste logeeradres voor een paar dagen Zuid-Limburg. Niet alleen in het voorjaar, maar ook in de herfst, als de hellingbossen mooie kleuren. Meerdere stroompjes kronkelen zich een weg richting het dal en de Geul.
Onlangs waren we er weer een paar dagen en genoten van de ons vertrouwde, maar altijd weer mooie tochten. We maken daarbij gebruik van de wandelkaart van Staatsbosbeheer.
Mijn favoriete wandelingen in de omgeving van Epen
Er zijn heel veel kleine wandelpaadjes in de omgeving van Epen, Mechelen en Slenaken.
- Vanuit Herberg De Smidse wandel je zo het Geuldal in, langs de Volmolen en de Heimansgroeve, tot bijna de grens met België. Vandaaruit kun je het pad omhoog volgen richting Cottessen en via het Vijlenerbosch en Camerig weer afdalen naar De Smidse. Of je steekt vlak voor de grens de Geul over en wandelt via Kuttingen en Terziet terug naar de Smidse. Eventueel kun je vanuit Terziet richting de hellingbossen Bovenste en Onderste Bosch wandelen en via Epen weer naar De Smidse.
- Vanuit Herberg De Smidse wandel je naar de Volmolen en vandaar langs de Geul richting Mechelen. Via Overgeul wandel je via een holle weg naar het Schweiberger Bosch en via allerlei wandelpaadjes terug naar Epen. Het Höfke, een buurtschap bij Mechelen, met zijn monumentale vakwerkboerderij met leemkleurige wanden is zeker een aanrader.
- Vanuit Slenaken kun je een wandeling maken langs het riviertje de Gulp richting Euverum en via de hellingbossen bovenlangs weer terug naar Slenaken. Vlakbij de parkeerplaats aan de Geul zie je schrale weiden, die in de lente geel kleuren door sleutelbloemen, ratelaar en boterbloemen.
- In de periode 1 mei tot half juni is een wandeling naar het Gerendal en de orchideeëntuin beslist de moeite waard. Hier zie je allerlei soorten orchideeën, die in vroeger tijden massaal in Zuid-Limburg voorkwamen.
Uiteraard zijn er nog veel meer wandelmogelijkheden in het uiterste puntje van Zuid-Limburg, zoals bij Noorbeek, Valkenburg, Schin op Geul, Gulpen, Eys en Wahlwiller.
Op mijn facebookpagina plaats ik regelmatig mijn foto’s van wandel- en fietstochten die hopelijk inspireren om er ook op uit te trekken.