nieuwsbrief
NIEUWSBRIEF november 2023


Beste reader,

We zitten inmiddels diep in de herfst, de bomen beginnen kaal te worden. Het regenachtige weer nodigt uit om het binnen gezellig te maken. Het is een periode van inkeer, maar ook oogsten van wat het jaar je bracht.

In mijn leven dienden zich mooie veranderingen aan. In september kreeg mijn dochter een kindje en werd ik oma van een lieve kleinzoon. Heel bijzonder om mee te maken.
In diezelfde periode verhuisde mijn varende zoon naar zijn eerste koophuis. Voor mij een aanzet om eens grondig te gaan opruimen. In de rustiger zomerperiode was er ruimte en aandacht voor deze grote gebeurtenissen. Inmiddels zit ik weer in een goede werkflow, met mooie en afwisselende opdrachten.

Naast het inhoudelijk begeleiden van uitvaarten zong ik met gitaarbegeleiding bij intieme gelegenheden, waaronder herdenkingen, of in combinatie met het voorgaan bij de afscheidsceremonie. Als trouwambtenaar voor de gemeente Wijk bij Duurstede voltrok ik vele huwelijken. Geraakt werd ik door persoonlijke geloften naar elkaar of naar eventuele kinderen. Een dag waarop de liefde gevierd wordt.
Ook begeleidde ik rituelen bij bijzondere sleutelmomenten in het leven.

Het leven kent zoveel verschillende facetten en fasen, vreugde en verdriet. Ze zijn het waard om bij stil te staan en aandacht aan te schenken. Een ritueel kan dan een mooie en passende vorm zijn om de wending te markeren.
In deze nieuwsbrief geef ik je een inkijkje in mijn werk als ritueelbegeleider en wat ik daarin voor jou kan betekenen. Ik hoop je te inspireren en wellicht te ontmoeten.

N.B. Regelmatig schrijf ik blogs over onderwerpen die mij raken voor het online platform voor vrouwelijke ondernemers Blogzinnig
Op mijn website Levenswending kun je ze lezen.

Hartelijke groet, Karin

Alles is vergankelijk behalve mooie herinneringen die gaan altijd met je mee

Een witte roos als symbool bij afscheid

Voor de vierde keer werd ik door een grote familie gevraagd om een uitvaart van een familielid inhoudelijk te begeleiden. Alle keren is het een afscheid met een katholiek tintje in een kerk, waarbij ik voorga en ook een aantal liederen zing. Ze vinden het steeds zo mooi. Voor mij voelt het fijn om dit in een verdrietige tijd voor hen te kunnen doen.

Lees hier mijn blog: https://levenswending.nl/uitvaart/een-witte-roos-als-symbool-bij-afscheid/
coffee-g4a66abdad_1920
Een witte roos als symbool bij afscheid
Ik zal voor altijd missen wat ik met jou was 0

Een intiem ritueel als bekrachtiging van je relatie

Het gefilterde nazomerlicht door de bladeren creëert een warme en zachte gloed in het bos. Al wandelend ervaar ik een serene stilte. Mijn gedachten gaan terug naar een jaar geleden. Toen begeleidde ik een bijzonder ritueel onder een oude eik. Hoe zou het nu met ze zijn?

Een man belt mij omdat hij met een ritueel de relatie met zijn vriendin wil bekrachtigen. Zij is hoogzwanger. Ze zijn niet getrouwd. Hij voelt de behoefte om, voordat hun kindje wordt geboren, dit moment te markeren. Na een uitwisseling, bespreekt hij zijn idee met zijn vriendin, die dit een goed plan vindt. Daarop hebben wij een uitgebreid gesprek bij hen thuis.

Lees hier mijn blog: https://levenswending.nl/huwelijk/een-intiem-ritueel-als-bekrachtiging-van-je-relatie/
Sleutelmomenten in het leven (5)
Relatiebekrachtiging onder een oude eik 7
20220708_143106

Herfst, het seizoen van de melancholie

Sommige zinnen kunnen je zo raken dat ze je bijblijven. Dat overkwam mij met de slotzin uit het boek ‘De laatste wens van Amelie’ van Nicole Walter: Ik zal voor altijd missen wat ik met jou was. Het is een prachtige verhaal over de vreemde spelingen van het lot en over alle manieren waarop je daarmee om kan gaan. Aan het einde van het verhaal is er een witregel en dan ineens die laatste zin. Bam, wat kwam die binnen.

Lees hier mijn blog: https://levenswending.nl/herdenken-2/herfst-het-seizoen-van-de-melancholie/
brandende kandelaars
autumn-leaf-g255b1e69e_1920
walnuts-gc6ada2f7a_1920

Boek 'In gesprek over het Leven & het Einde'

Collega ritueelbegeleider en beeldend begeleider Carlien van Geffen werkte mee aan een bijzonder boek met verhalen van mensen die niet meer beter zullen worden, van mantelzorgers, vrijwilligers en zorgprofessionals. Zestien persoonlijke verhalen over ervaringen met de palliatieve zorg. Voor iedereen die het gesprek over de dood niet uit de weg wil gaan (maar misschien niet goed weet hoe dit aan te pakken). Bonus bij het boek zijn acht Podcast afleveringen waarin de schrijvers met elkaar in gesprek gaan.

'In gesprek over het Leven & het Einde' is ook verkrijgbaar via de boekhandel.
20220608_130846
20221202_095701
bloemenband

Boeken over verlies en rouw

Er zijn veel boeken over rouw en verlies, hierbij geef ik je mijn tips.

Floortje Agema, begeleider bij rouw en verlies schrijft prachtige gedichten, die ook voorgedragen worden bij een uitvaart. Een aantal staan gebundeld in haar boek Jij wordt gekend

Bette Westera kan als geen ander lichte en minder lichte thema’s voor peuters en kleuters verwoorden. Haar (prenten)boeken vallen regelmatig in de prijzen. Zij weet in haar gedichten een geheel nieuwe dimensie aan de verschillende facetten van de dood te geven. Ook voor volwassenen geschikt is haar boek Doodgewoon

Eén van mijn favoriete schrijvers en sprekers is Manu Keirse. Hij is dé autoriteit in België en Nederland als het om verdriet, verlies en de laatste levensfase gaat. Zo spreekt hij over rouwarbeid. Hij heeft veel boeken geschreven, waaronder Helpen bij Verlies en Verdriet en geeft boeiende lezingen.
paardebloempluis
gouden ring
foto's hartenlied (8)

Sta even stil

sta even stil
draai je niet om
en kijk ook niet vooruit
tel de seconden
niet de uren
adem in en uit

sta even stil
en leg je armen
langs je eigen lijf
voel je voeten
op de aarde
want dit is je verblijf

sta even stil
en weet het weer
leg het nooit iemand uit
aan liefde
is niets uit te leggen
adem haar in en uit

Liselore Gerritsen

Levenswending

Wil je graag professionele begeleiding bij het inhoudelijk vormgeven van een afscheid? Voel je de behoefte om stil te staan bij een bijzonder overgangsmoment in je leven met een ritueel op maat? Neem dan gerust contact met mij op.

facebook 
Email Marketing Powered by MailPoet