nieuwsbrief
NIEUWSBRIEF oktober 2022


Beste reader,

Na afloop van een uitvaart komt een vrouw naar me toe. Ze vraagt wat voor begeleider ik eigenlijk ben. Van het woord ritueelbegeleider heeft men vaak nog niet gehoord. Of mensen hebben er een beeld bij wat niet overeenkomt met de werkelijkheid. Daar mag verandering in komen en gelukkig is die kentering ook al gaande. Regelmatig zie ik artikelen verschijnen over rituelen en nieuwe rituelen ontstaan.

Onlangs verscheen het boek ‘Ritueel, symbool en rouw’ van Ton Overtoom, mijn leraar en oprichter van de opleiding tot ritueelbegeleider bij Het Moment. Het is zijn promotieonderzoek, dat hij wegens zijn overlijden niet heeft kunnen verdedigen. Ik mocht een bijdrage leveren aan dit boek en beschrijf hoe de tulp een verbindende rol had bij een afscheid. Je kunt er hieronder meer over lezen.

Inmiddels werk ik alweer vijf jaar als zelfstandig ritueelbegeleider. Naast dat ik mensen inhoudelijk begeleid bij de invulling van het afscheid tijdens een uitvaart, begeleid ik levensrituelen, zoals bij een jubileum, geboorte of relatiebekrachtiging. Ook ben ik trouwambtenaar. Om bij vreugdevolle en verdrietige momenten zo dichtbij mensen te mogen zijn, maakt mijn werk bijzonder en betekenisvol.

Met deze nieuwsbrief hoop ik je te inspireren en wil ik meer bekendheid geven aan ons mooie vak. Zodat ik steeds minder hoor ‘had ik maar geweten dat jullie bestaan.'

Hartelijke groet, Karin

Ik ben aangesloten bij de Landelijke Beroepsvereniging van Ritueelbegeleiders. Je vindt op hun website adressen van ritueelbegeleiders bij jou in de buurt.

In het weekend van 29 en 30 oktober vindt in Antropia in Driebergen het congresfestival Nieuw Bakje Troost plaats, van oude tradities naar nieuwe rituelen.

Boek Ritueel, symbool en rouw

In dit boek onderzoekt Ton Overtoom de kracht van rituelen en symbolen in relatie tot het omgaan met verlies. Bij een afscheid transformeren zij in het heden de herinnering aan de overledene tot een perspectief op de toekomst. Het is de wet van de overtoom. Dit model gaat over de overtoom, niet over Ton. Zoals met een overtoom een schip over land van het ene water naar het andere getrokken wordt, zo opent het persoonlijke symbool de deur naar de toekomst met achterlating van het verleden. Herken je het lied: Schuitjevaren, theetje drinken; varen we naar de overtoom?
Lees hier mijn blog https://levenswending.nl/rituelen/boek-ton-overtoom-ritueel-symbool-en-rouw/

Ton Overtoom en zijn vrouw Hermien Embsen schreven het boek Hoe zou jij het willen? Persoonlijk afscheid van je dierbaren. Het boek geeft informatie over het beroep van ritueelbegeleider, die nabestaanden na een overlijden helpt invulling te geven aan een persoonlijke uitvaartdienst en bij het rouwproces.
_X5A9889
20221008_181826
20220806_162118

Regie houden over je eigen uitvaart

De afgelopen periode ging ik twee keer voor bij een afscheid, wat al lange tijd daarvoor was voorbereid. Beide vrouwen waren ongeneeslijk ziek. Ze hielden graag de regie in handen. Het gaf hen rust te weten dat hun dierbaren na hun overlijden niet vooral druk hoefden te zijn met praktische zaken, maar dat er ruimte zou zijn in de dagen voor de uitvaart. In het ene geval had een uitvaartbegeleider mij voorgesteld, in het andere geval werd ik persoonlijk benaderd en stelde ik een uitvaartbegeleider voor.

Het waren intense en intieme processen om mee te maken. Hun moed, kracht en positiviteit maakten diepe indruk op mij. Ik schreef teksten, we zochten muziek en gedichten uit en kwamen zo tot een mooi rond geheel. Uiteindelijk kwamen we een laatste keer bij elkaar om afscheid te nemen.

Na hun overlijden werden met de families en in goede samenwerking met de uitvaartbegeleiders de laatste puntjes op de i gezet. Hoe verdrietig ook, beide uitvaarten waren zo mooi en indrukwekkend. Alles klopte en was goed op elkaar afgestemd, van opbaring tot uitvaart, de rouwkaart, locatie, vervoer, bloemen, muziek, symboliek én inhoud van de dienst.

Het gemis van hun dierbare is pijnlijk en verdrietig, maar er is bij de families ook een groot gevoel van rust en dankbaarheid.

It’s the cirkel of life and it moves us all. Through despair and hope, through fait hand love. ‘Til we find our place on the path unwinding. In the circle, the circle of life.
20220818_162753
PXL_20220818_154926071
20220818_182547

Relatiebezegeling onder een oude eik

Een man informeert of ik een ritueel kan vormgeven om de relatie met zijn vriendin te bekrachtigen. Na hierover wat uit te wisselen, bespreekt hij zijn idee met zijn vriendin, die dit een goed plan vindt. Daarop hebben wij een uitgebreide kennismaking bij hen thuis. Er is veel veranderd in hun leven. Zij zijn nog niet zo lang geleden verhuisd en zijn nog volop aan het verbouwen. Nu is zij hoogzwanger.

Lees hier over een bijzonder ritueel, ‘vesica piscis’, het symbool van de heilige geometrie en handfasting, een ritueel met Keltische achtergronden.
20221011_180215
20220523_142111
20200818_154205

Betekenisvolle liedjes brengen ons in contact met ons gevoel

Al eeuwenlang wordt in verschillende culturen in de laatste dagen van oktober en begin november een feest gevierd om de gestorvenen te herdenken of om de verbinding met de gestorvenen te versterken. Het is een bijzondere periode. Er wordt gezegd dat in deze tijd de sluier tussen de wereld van de levenden en de wereld van de doden het dunst is. Het is de tijd van Allerheiligen en Allerzielen, Halloween, Dias de los Muertos (Dag van de Doden) en Samhain, een Keltisch nieuwjaarsfeest.
Ik schreef er een blog over: https://levenswending.nl/herdenken-2/wij-herdenken-de-gestorvenen/

Sinds 2006 zing ik met gitaarbegeleiding van John Jacobs mooie luisterliedjes, ballads & chansons. Ook dit jaar verzorgen wij, samen met de geestelijke verzorger van QuaRijn, de muziek bij de jaarlijkse herdenkingsavonden. Woorden en muziek vullen elkaar goed aan. Deze avonden worden door nabestaanden gewaardeerd, hoewel er ook mensen zijn die liever alleen thuis hun dierbare gedenken. Ieder rouwt op zijn of haar eigen manier.
Op 11 december is het WereldLichtjesdag. Wereldwijd komen mensen bij elkaar om overleden kinderen te herdenken en steken zij om 19.00 uur een kaarsje aan.

Betekenisvolle liedjes brengen ons in contact met ons gevoel, waardoor je emoties kan loslaten. Onze livemuziek verwarmt het hart bij bijzondere levensmomenten, de schoonheid van puur zang en gitaar. Voor een impressie met beeld en geluid zie www.hartenlied.nl

Prachtig! Je hebt zo'n speciaal timbre Karin, dat het extra mooi maakt in combinatie met het virtuoze gitaarspel van John."
20221017_114200
20220930_165524
20220608_130846

Over de doden niets dan goeds?

Twee keer maakte ik onlangs mee dat nabestaanden ook minder leuke kanten tijdens het afscheid benoemd wilden hebben. Beide keren waren het trieste verhalen, waarbij er een slechte band was tussen de kinderen en één van de ouders.
Opmerkelijk was dat beide familie het lied Sound of Silence van Simon & Garfunkel hadden uitgekozen. Het thema van dit lied over het onvermogen van een mens om de diepste zielenroerselen met zijn medemens te communiceren. Niemand durft het geluid van de stilte te verbreken. Dit thema kon ik uitdiepen in mijn overweging en slotwoorden.

Na afloop zei een familielid tegen mij dat hij nooit eerder bij een uitvaart de minder leuke kanten benoemd had horen. Nu wel en hij vond dat goed, want het was een eerlijk verhaal, dat recht deed aan de geschiedenis.
Ik reageerde met hoe belangrijk het is dat er meer openheid is gekomen, ook voor de kleinkinderen. Zodat wat onderhuids gevoeld wordt, aan het licht mag komen en er heling mogelijk is.

Ik schreef hierover twee blogs: blog 1 en blog 2
brandende kandelaars
Rouw is een levenslang verlangen
autumn-leaf-g255b1e69e_1920

Activiteiten

Volg mijn facebookpagina Levenswending om op de hoogte te blijven van activiteiten die ik organiseer, zoals het Koffiemomentje in de Graanschuur of het lopen van het labyrint in de tuin van conferentiecentrum Samaya. Je kunt ook mailen naar karin@levenswending.nl of bellen 06-29078056

Levenswending

Wil je graag professionele begeleiding bij het inhoudelijk vormgeven van een afscheid? Voel je de behoefte om stil te staan bij een bijzonder overgangsmoment in je leven met een ritueel op maat? Neem dan gerust contact met mij op.

facebook 
Email Marketing Powered by MailPoet