nieuwsbrief
NIEUWSBRIEF januari 2022


Beste reader,

Ooit, lang geleden werd mij gevraagd naar een dier met een voor mij speciale betekenis. Voor mij verscheen het beeld van een witte zwaan en vanaf dat moment reisde ze met mij mee.
Een zwaan is een prachtige vogel en overvliegende zwanen een indrukwekkend gezicht. Wie kent er niet het verhaal van het lelijke jonge eendje, die zijn ware aard niet kent, tot hij erachter komt dat hij een zwaan is. Een aansprekend verhaal waar we herkenning, kracht en troost uit kunnen putten.
De zwaan speelde een rol tijdens belangrijke veranderingen in mijn leven. Ik verzamelde tientallen beeldjes, kaarten en voorwerpen met zwanen. Je ziet ze overal in mijn huis; zelf gekocht of gekregen van familie en vrienden bij speciale momenten. Onlangs schreef ik er een blog over.
Een zwaan staat symbool voor gratie, transformatie, kracht, liefde en trouw.

Aan het begin van dit nieuwe jaar wens ik je een zwaanzinnig 2022 toe!

Watervogels als gidsen van de ziel

De zwaan sloot aan bij mijn werk als ritueelbegeleider bij afscheid. Volgens oude mythen vormt water een grens tussen de wereld van de levenden en die van de doden. In die wereld zijn de watervogels de gidsen voor de ziel. De zwaan begeleidt de ziel van de overledene naar het dodenrijk toe.
Zij staat met haar krachtige kwaliteiten symbool voor de processen die in de periode van sterven en afscheid nemen van levensbelang kunnen zijn. Ook de rivier vlakbij mijn huis is een bron van inspiratie.
20170407_111818
IMG_2222
IMG_2247

De zwaan in de Noordse mythen

In de Noordse mythen begeleiden witte zwanen zielen uit de andere wereld naar de onze om geboren te worden. Wanneer de dood over ons heen valt en onze huid wit en bleek wordt, brengen zwarte zwanen onze zielen weer terug naar de andere wereld. Sommige zielen ontsnappen en vinden geen rust. Uiteindelijk vinden de meeste zielen gelukkig rust en vrede in de dood. Ze laten dit weten door een witte veer neer te laten dwarrelen naar hun dierbaren op aarde.
Ritueel stenen bij afscheid ex-partner
gouden ring
Poort

Wat je van Levenswending dit jaar kunt verwachten

De afgelopen dagen heb ik de balans opgemaakt van het afgelopen jaar, wat ik gaf en wat het mij bracht en mijn intenties voor het nieuwe jaar opgeschreven.
  • Ook dit jaar blijf ik met liefde families begeleiden bij het inhoudelijk vormgeven en voorgaan van een afscheidsdienst of ceremonie. Ook schrijf ik op verzoek een levensverhaal en ben (op afstand) beschikbaar om te helpen bij een deel van de inhoudelijke invulling van een mooi en persoonlijk afscheid. Ik sta daarin open voor fijne samenwerkingen met uitvaartbegeleiders en andere collega's.
  • Ook help ik mensen graag om al van te voren (een deel van) de inhoud van hun afscheid vast te leggen. Dit geeft rust.
  • De eerste aanvraag voor een ritueel bij leven kwam al binnen. Ik zie uit naar het helpen vormgeven van mooie levensrituelen, zoals bijvoorbeeld bij een geboorte, verjaardag, jubileum of verhuizing. Ook na een relatiebreuk, ontslag, transitie of het beëindigen van het werkzame leven is het belangrijk om hier bewust aandacht aan te schenken. Ter inspiratie heb ik diverse blogs geschreven over een aantal van deze onderwerpen.
  • Als kersverse trouwambtenaar, Babs, bij de gemeente Wijk bij Duurstede zie ik uit naar mijn eerste huwelijksvoltrekking.
  • Als vrijwilliger begeleid ik ook dit jaar een aantal keren het Rouwcafé in Tiel.
  • Samen met mijn vaste gitarist ben ik mooie nieuwe luisterliedjes aan het instuderen. We zien uit naar optredens bij bijzondere gelegenheden, zodra dit weer mogelijk is.
  • Voor Blogzinnig, online platform voor vrouwelijke ondernemers, schrijf ik bijna wekelijks een blog over uiteenlopende onderwerpen. Ik hoop mijn lezers hiermee te inspireren.
  • Fotograferen doe ik graag en veel, mijn foto's gebruik ik bij mijn berichten op de sociale media.
  • Afgelopen oktober nam ik deel aan congresfestival Nieuw Bakje Troost. Dit nieuwe inspirerende initiatief krijgt dit jaar een vervolg.
  • Ik werk als vrijwilliger in de heemtuin naast mijn huis en heb samen met een vriendin een moestuin. Het buiten lekker bezig zijn en wandelen zorgt - samen met yoga en pilates - voor balans.
IMG_2195
dav
IMG_2207

Levensweg

'Waar breng je me heen?'
vroeg het kind

en het leven antwoordde
'Tot jezelf.'

'En wat is de weg?'
vroeg het meisje

'Ook dat ben je zelf'
zei het leven

'Maar hoe lang is die weg?'
vroeg de jonge vrouw

'Je leven lang'
zo klonk het antwoord
in haar hart

'En wie ben jij?'
vroeg de vrouw

'Ik ben de Liefde'
zei zacht in haar het leven

'Ik wil bloeien in je hart
Ik wil geven in je handen
Ik wil spreken in je ogen'

'Wees mij'
zei de Liefde
tot de wijze oude dame

Karel Douven
IMG_2288
20211018_082240
IMG_2256

Levenswending

Wil je graag professionele begeleiding bij het inhoudelijk vormgeven van een afscheid? Voel je de behoefte om stil te staan bij een bijzonder overgangsmoment in je leven met een ritueel op maat? Neem dan gerust contact met mij op!

facebook