nieuwsbrief
NIEUWSBRIEF oktober 2021


Beste reader,

De herfst laat zich in zijn volle pracht zien. De bomen beginnen nu goed te kleuren, de bladeren op de grond vormen een bont tapijt, gefilterd zonlicht schijnt door de ochtendnevel en rode bessen aan de struiken geven kleurige accenten. Walnoten en glanzende kastanjes liggen voor het oprapen. We zoeken de warmte binnen op.
De herfst is een periode van loslaten, maar ook van vruchten oogsten.

De afgelopen zomer ben ik 60 jaar geworden. Dat vierde ik met familie en vrienden in een theetuin. Nu is het vieren van een verjaardag met slingers, koffie en appeltaart een ritueel op zich, maar dit keer besteedde ik er extra aandacht aan. Zo was er een gezamenlijk moment en muziek. Ik schreef er een blog over. Maar ook stond ik stil bij wat het leven mij heeft gebracht, waar ik nu sta en wat ik nog wil realiseren.
In deze nieuwsbrief lees je over initiatieven die dit najaar plaatsvinden.

Congresfestival Nieuw Bakje Troost 30 en 31 oktober

In het laatste weekend van oktober vindt in Driebergen (Antropia) het congresfestival 'Nieuw Bakje Troost, van oude tradities naar nieuwe rituelen' plaats.
In de laatste decennia zijn oude tradities rondom het levenseinde weggevallen, maar tegenwoordig groeit een nieuwe behoefte aan eigen rituelen. Er zijn zoveel mogelijkheden hoe het anders kan en mag rondom het levenseinde. Op het moment dat we geconfronteerd worden met een overlijden, moeten er veel keuzes gemaakt worden. Door de tijdsdruk van dat moment zijn we geneigd om te kiezen wat we kennen in plaats van te kiezen wat we willen. Door het gesprek over het levenseinde eerder en vaker aan te gaan, leren we omgaan met de dood en kunnen we proberen het sterven weer bij het leven te betrekken.

Tijdens dit congresfestival mag ik, samen met heel veel mensen die werkzaam zijn in de uitvaartwereld, laten zien en ervaren dat afscheid nemen ook anders kan dat wat we gewend zijn. Graag vertel ik hoe ik je kan helpen bij het inhoud geven aan een persoonlijke afscheid. Tevens geef ik samen met ritueelbegeleider Carlien van Geffen een workshop Een troostritueel met wol en ik zing mooie luisterliedjes samen met een gitarist. Zie ik je daar?
Voor meer informatie en om tickets te bestellen zie www.nieuwbakjetroost.nl

De laatste dagen van oktober zijn al eeuwenlang een bijzondere periode als we kijken naar de verbinding tussen het leven hier op aarde en de wereld van de gestorvenen.
In vele verschillende culturen wordt in deze tijd van het jaar een feest gevierd om de gestorvenen te herdenken of om de verbinding met de gestorvenen te versterken.
Het is het weekend van onder meer Allerheiligen en Allerzielen, Halloween, Dias de los Muertos (Dag van de Doden) en Samhain.

walnuts-gc6ada2f7a_1920
a-candle-g307902a50_1920
halloween-g72d7f8f96_1920

Als BABS mag ik nu ook huwelijken voltrekken

Als aanvulling op mijn werk als ritueelbegeleider bij afscheid ben ik sinds kort trouwambtenaar, Babs (buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand) bij de gemeente Wijk bij Duurstede. Het geeft mijn werk een mooie balans tussen verdriet en vreugde. Ik vind het een eer om bij deze bijzondere momenten van betekenis te mogen zijn. Lees hier mijn blog over mijn be√ędiging.

P1030131
20211008_121721
Beedigd als trouwambtenaar (4)

We herdenken de gestorvenen

Momenten om gezamenlijk onze gestorvenen te herdenken zijn belangrijk en troostvol. Vorig jaar zijn vanwege de maatregelen rondom corona de herdenkingsavonden van QuaRijn bij het Ewoud en Elisabeth Gasthuis in Wijk bij Duurstede en woonzorgcentrum Bunninchem in Bunnik niet door kunnen gaan. Zoals het er nu uitziet kunnen ze in november wel weer plaatsvinden. Met het aansteken van een kaars, het neerleggen van een roos of steentje worden de overledenen van het voorgaande jaar herdacht. Samen met gitarist John Jacobs verzorg ik wederom de muzikale omlijsting. In overleg met de geestelijk verzorger hebben wij liederen uitgekozen die passen bij het thema de levensboom. Zie hartenlied voor een impressie van onze muziek.

laat me los
ik moet nu alleen
en houd me vast
als het nodig is
en ik zoek je
in alles om me heen
maar al denk ik soms
dat het zo beter is
kan ik het niet helpen
dat ik je soms mis

Maaike Ouboter

sdr
maarten-deckers-sX6o8JIw-04-unsplash
20210618_161123

Paardenbloempluisjes en speelkaarten bij een afscheid

Nadat de uitvaartbegeleider praktische zaken omtrent de uitvaart heeft besproken, kom ik de volgende dag bij de familie om in alle rust te horen hoe zij de inhoud van de uitvaartdienst voor zich zien. Naast verbindende woorden vragen ze me vaak het levensverhaal te schrijven en uit te spreken. Een persoonlijk symbool of thema vormt de rode draad en geeft diepgang aan het afscheid. Het biedt herkenning en troost.

Zo stond bij een vrouw een paardenbloempluisje op de rouwkaart. Zoals een paardenbloempluisje zweeft in de wind, zo is zij zachtjes heengegaan, naar het licht. De paardenbloem vertelt ons dat het leven maar kort en delicaat is en dat je nooit weet waar de wind je heenvoert. Het wegblazen van de pluisjes staat symbool voor loslaten. Het zegt: vergeet niet om te dromen, te wensen en je de grote vreugden van de kleine dingen in het leven te herinneren.

Of bij een man, een echte spelletjesman, daar was de speelkaart hartenboer het symbool. In het kaartspel moest hij spelen met de kaarten die hij in handen kreeg. In het leven moest hij omgaan met dat wat het leven hem aanreikte. Hij werd bij zijn vrouw begraven en als laatste groet werden de speelkaarten hartenboer en hartenvrouw neergelegd.

dav
Het lichaam en de dialoog 3
Ritueel verhuizing

Inspirerende verhalen

Met veel plezier schrijf ik regelmatig blogs over onderwerpen die mijn hart en vak raken en waarmee ik je hoop te inspireren. Zoals over rituelen bij bijzondere levensovergangen, bij verjaardagen, geboorte, verhuizing, levensverhalen, symbolen, herdenken, muziek en de natuur. Je kunt meer lezen op mijn website www.levenswending.nl of op LinkedIn en Facebook.

Het verhaal van mijn leven (2)
autumn-leaf-g255b1e69e_1920
message-in-a-bottle-3437294_1920

Levenswending

Wil je graag professionele begeleiding bij het inhoudelijk vormgeven van een afscheid? Voel je de behoefte om stil te staan bij een bijzonder overgangsmoment in je leven met een ritueel op maat? Neem dan gerust contact met mij op!

facebook