nieuwsbrief
NIEUWSBRIEF juli 2022


Beste reader,

Het is volop zomer, met warme dagen, lange avonden en zomerbloemen.
In juni kampeerde ik een paar weken in Bretagne. Daar zag ik kleurige mediterrane bloemen groeien, vanwege het milde klimaat.
Tijdens mijn werk als ritueelbegeleider zie ik bloemen in rouw- en trouwboeketten. Al eeuwenlang geven we bloemen bij emotionele gebeurtenissen. In de liefde spelen bloemen misschien wel de grootste rol. Door het geven van bloemen drukken we onze genegenheid, liefde of dankbaarheid uit. Ook bij begrafenissen horen bloemen. Een rouwstuk is een eerbetoon aan de overledene. Soms wordt gevraagd één onverpakte bloem mee te nemen.

In mijn werk gaat het om aandacht voor detail, een stukje verdieping, goed duiden van een symbool en betekenisvolle woorden. Dit maakt een afscheid extra mooi en persoonlijk. Zo legde ik in mijn woorden een verbinding tussen de bloemengroet en het karakter van de overledene, waardoor dit gebaar nog meer betekenis kreeg.
Bij het kopje 'Een cirkel van bloemen als laatste groet' kun je het lezen.

In deze nieuwsbrief geef ik je een inkijkje in mijn veelzijdige werk als ritueelbegeleider bij uitvaarten, huwelijken en andere bijzondere levensmomenten.
Ik wens je veel leesplezier! Hartelijke groet, Karin

P.S. Op mijn website Levenswending staan veel inspirerende blogs.

Een cirkel van bloemen als laatste groet

'Wij vinden het fijn als u één onverpakte losse gekleurde bloem meeneemt.'
Wanneer ik de familie spreek, blijkt dat zowel de dochter als de schoondochter bloemist zijn. Ze maken het rouwboeket voor op zijn kist dan ook zelf. Het lijkt hen mooi als bij de laatste groet de genodigden hun meegebrachte bloem in een kring om zijn kist op de grond leggen. Iedereen houdt zijn bloem tijdens de dienst bij zich. In mijn openingswoorden sluit ik hierop aan, door in te gaan op het thema vasthouden en loslaten. In mijn slotwoorden maak ik het geheel rond. De bloemencirkel die ontstaat is prachtig en helemaal zoals de familie dat voor ogen had.
Lees hier het hele blog: Een cirkel van bloemen als laatste groet | Levenswending

Graag help ik je bij de invulling van een afscheidsbijeenkomst. We gaan op zoek naar de essentie, wie was hij of zij, wat heeft deze persoon voor je betekent, wat neem je mee? De ene keer schrijf ik een complete dienst. Een andere keer verzorg ik een gedeelte en vullen nabestaanden of andere sprekers zelf een deel in. Een religieus tintje is ook mogelijk.
Je kunt rechtstreeks contact met mij opnemen of via de uitvaartverzorger van jouw keuze. Zie https://levenswending.nl/bij-dood/

20201217-Fam C. van Ee IJsselstein-323 (2)
20220608_130836
20210128_150336

Een herdenkingsmoment na corona

Ten tijde van corona overleed een dierbare vriendin. Vanwege de corona-maatregelen kon de uitvaart alleen met een paar gezinsleden plaatsvinden. Dit was voor zowel de familie als voor haar vrienden moeilijk. Om niet bij elkaar te kunnen zijn in deze tijd van verdriet en gemis en zo elkaar troost en steun te bieden. Het voelde kaal en onwerkelijk.

Een jaar later organiseerde haar dochter voor familie en vrienden een herdenkingsmoment, waarbij de asbus van haar moeder op de begraafplaats werd bijgeplaatst. Het was een samenzijn met verschillende sprekers en livemuziek.

Een herdenkingsmoment kan plaatsvinden op een voor de familie speciale datum, op een locatie naar keuze, geheel naar eigen inzicht en wensen. Vanuit mijn deskundigheid begeleid ik families om hier samen een goede invulling aan te geven.

Lees hier mijn blog https://levenswending.nl/herdenken-2/een-herdenkingsmoment-na-corona/
20200818_121749
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
20200613_150645

Familiedag op de boerderij van opa en oma

Een kennis wil iets speciaals doen met haar zussen en de kleinkinderen van haar ouders, die al jong zijn overleden. Zij en haar zussen zijn geboren en getogen op een boerderij. De kleinkinderen hebben oma maar kort meegemaakt. Opa was al voor hun geboorte overleden.
Hoe mooi is het om op een familiedag naast iets gezelligs te doen, ook een ritueelmoment vorm te geven en zo met elkaar tot verdieping te komen.

Terug naar je wortels
Het idee ontstaat om de familiedag op de boerderij van hun jeugd te doen. De kleinkinderen ervaren zo het boerenleven, er kunnen verhalen verteld worden en herinneringen opgehaald. Ze komen zelf met het idee om het ’doorgeven’ zichtbaar te maken door het ontsteken van kaarsen, eerst die van henzelf aan een ‘stamkaars’ en daarna die van de kleinkinderen.

Reacties na afloop
Enkele zussen waren aanvankelijk aarzelend over het deelnemen aan een ritueel. Ze vonden het spannend. Na afloop waren ze ontzettend blij dat ze dit met elkaar hebben gedaan. Het heeft zoveel moois gebracht. Deze ervaring gunnen zij anderen ook.
‘Ik merkte dat het me goed deed om zo met ons allen een kaars en lichtje door te geven aan de kinderen onder de bomen met uitzicht op de koeien!’
‘Tijdens het lezen van je tekst was het muisstil Karin. Je hebt goed geluisterd naar onze belevenissen en verhalen en er een overwogen en helder levensverhaal van gemaakt!’

Lees hier het hele blog: https://levenswending.nl/ritueel-verjaardag/familiedag-op-de-boerderij-van-opa-en-oma/
Familiedag 20-08-2917 (6)
ritueel zussendag (4)
Familiedag 20-08-2917 (64)

Liefde is ... samen een spelletje spelen

Het kennismakingsgesprek met het jonge stel vindt plaats in een restaurant. Het is vroeg en daarom nog lekker rustig. Hij kijkt me met lachende ogen aan. Ik vraag me af aan wie hij me doet denken. Oh ja, hij lijkt op die bekende cabaretier.
Zij maakt van alles altijd een wedstrijd, maar kan slecht tegen haar verlies. Hij houdt van spelletjes doen en grapjes maken. Een leuk thema om iets mee te doen in mijn toespraak en ik ga hier dan ook creatief mee aan de slag.

Ik maak deel uit van het leuke team van trouwambtenaren, Babsen (Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand) van de gemeente Wijk bij Duurstede. In onze gemeente zijn romantische trouwlocaties in kastelen.

"Het was voor ons een geweldige dag die niet beter had kunnen lopen. Bedankt dat je onze Babs was. Wij vonden dat je een prachtig verhaal had over ons."

Lees hier het hele blog: https://levenswending.nl/huwelijk/liefde-is-samen-een-spelletje-spelen/

20220708_143321
Liefde is ...
20220708_143106

Zingen tijdens vieringen en herdenkingen

Samen met mijn vaste gitarist John Jacobs mocht ik de afgelopen maanden - eindelijk weer na corona - zingen bij vieringen en uitvaarten. In het najaar vinden herdenkingsbijeenkomsten plaats, waar onze muziek ook heel goed bij past. Wij hebben een uitgebreid repertoire van mooie luisterliedjes, ballads en chansons voor verschillende speciale gelegenheden.

"Wij hebben genoten van jullie mooie muziek. Een warm welkom, waardoor we ons direct thuis voelden. De muziek opende onze harten."

Voor meer informatie zie: http://www.hartenlied.nl/ of onze facebookpagina: Karin Menken & John Jacobs | Facebook
20220523_135919
20220523_142111
IMG_20190107_200632

Levenswending

Wil je graag professionele begeleiding bij het inhoudelijk vormgeven van een afscheid? Voel je de behoefte om stil te staan bij een bijzonder overgangsmoment in je leven met een ritueel op maat? Neem dan gerust contact met mij op.

facebook 
Email Marketing Powered by MailPoet