nieuwsbrief
NIEUWSBRIEF JANUARI 2021


Beste reader,

Voor mijn raam staan twee dikke bomen. Het zijn essen, goed te herkennen aan de zwart fluwelen knoppen in de winter en de veervormige bladeren. Door de open structuur van de takken laat hij veel licht door. Vanuit mijn stoel bij het raam kijk ik naar hun silhouet tegen een lucht die in kleur varieert van alle tinten blauw en grijs tot oranje en rood. Ik prijs me gelukkig op zo’n fijne groene plek te wonen.

Inspiratie uit de natuur

Het afgelopen jaar sprak ik weer vele families die een dierbare moesten loslaten. Ik luister naar de verhalen en leef me in. Bij thuiskomst laat ik de verhalen en herinneringen bezinken. Als het kan loop ik eerst nog een rondje buiten. Ik beluister de gekozen muziek en ga dan schrijven. Een overweging of een levensloop, verbindende teksten, troostvolle woorden. Het is een intensief proces om in korte tijd een mooi en persoonlijk afscheid inhoudelijk vorm te geven.
Om nieuwe energie en inspiratie op te doen wandel ik vanuit mijn huis door het kasteelpark naar de rivier. Onderweg fotografeer ik graag, dit laat mij nog bewuster kijken. De natuur leent zich voor mooie bespiegelingen en metaforen.
20210104_082729
20210105_100934
20210101_142603

De boom bij een afscheid

De boom in al zijn vormen zie ik af en toe terugkomen bij een afscheid.
Een symbool dat op verschillende manieren persoonlijk te duiden is, passend bij de overledene. De symboliek van de wortels, de stam en zijn takken. De boom die met zijn wortels stevig in de aarde naar de hemel reikt. Een boom onder wiens takken men schaduw, beschutting en bescherming vindt. De wisselende seizoenen. De boom in de lente, de zomer, de herfst en de winter. De kringloop van het leven met perioden van groei en bloei, herfststormen, tijd van oogsten en terugkeer naar de aarde. De levensboom, de stamboom van een familie.
Bomen met hun eigen symboliek: de knotwilg omdat zij na beknotting sterker tot leven kwam, een fruitboom, de vruchten van zijn of haar leven, een walnotenboom, omdat hij altijd noten raapte in de herfst. Sommige families planten ook een herinneringsboom.
20160415_152103
20200423_145051
20201028_083741

De boom in het weiland

Of de boom in het weiland. Hij genoot van het uitzicht op de boom, standvastig op zijn plek. Een foto van die boom kwam dan ook op zijn rouwkaart te staan. Hij was in al zijn rust en kracht als een boom, met diepe wortels, een stevige stam en takken, in wiens nabijheid zijn dierbaren graag kwamen en waar zij beschutting en gezelligheid vonden. Met deze boom in gedachten blijven zijn dierbaren aan hem denken en met hem verbonden.

Een boom heeft zonlicht, voeding en water nodig om te kunnen groeien en bloeien.
Ondergronds zoeken wortels naar verbinding, reiken takken naar elkaar, vormen zo een bladerdek, waaronder het voor mens en dier goed toeven is.
Hoe kunnen wij een boom zijn voor de ander, wat is nodig voor onze groei en bloei en die van de ander, hoe kunnen wij verbinding maken?

Het is nu winter, de natuur is in winterrust. Ik zie echter alweer de bloeiende katjes van de hazelaar. We laten een jaar achter ons waarin het vooral kon voelen als herfst en winter. We zien uit naar de lente, naar meer licht.
Met de boom in gedachten wens ik je een goed, gezond en inspirerend 2021, in verbinding met jezelf, de ander en alles wat ons omringt.
20201030_142522
20201218_114431
20210104_103047

Een boom van een mens

Dit gedicht, waarvan ik de auteur helaas niet ken, las ik voor tijdens een afscheid. Ik deel het hier graag met je.

Getekend door weer en wind en de liefde van de zon
groeit een mens soms als een eik
Een boom van een mens, die weet waarvoor hij staat
Een mens, betrouwbaar en geliefd

Een boom van een mens, met zoveel vertakkingen
Een boom om tegen te leunen, een boom waartegen je je kunt stoten
een boom met sterke takken, die anderen kunnen dragen

Onverzettelijk
geen mens die zwakte vermoedt

Als juist zo’n boom omvalt
dan blijft de herinnering aan zijn kracht, aan zijn betekenis
Dan blijven de verhalen van die boom, van die mens
Die verhalen geven kracht om verder te gaan

De kracht van die boom van een mens is niet verloren
Deze mag overgenomen worden door jullie
en verder leven in jullie
P1030131
dav
dav

Wat ik voor jou kan betekenen

Als ritueelbegeleider kan ik je helpen bij de invulling van een mooie en persoonlijke afscheidsdienst of ceremonie en ga daarin voor. We gaan op zoek naar de essentie, wie was hij of zij, wat heeft deze persoon voor jou betekent, wat neem je mee? De ervaring leert dat een symbool, thema of rode draad vaak spontaan naar boven komt. Daarbij is het belangrijk dat het herkenbaar is voor de mensen eromheen. Ik werk samen met de uitvaartverzorger van jouw keuze. Afscheid nemen blijft moeilijk. Een goed afscheid is belangrijk in het rouwproces.

Dit is een reactie van een nabestaande: "Je raakte vandaag met veel gevoel de juiste toon. Hartelijk dank daarvoor."
20201230_144355
IMG-20201224-WA0005
20201204_145400

Wil je graag professionele begeleiding bij het inhoudelijk vormgeven van een afscheid? Voel je de behoefte om stil te staan bij een bijzonder overgangsmoment in je leven met een ritueel op maat? Neem dan gerust contact met mij op!

facebook